2014. december 21., vasárnap

e-Diszkrimináció

Valamilyen e-ármány sújtott le rám.

Dec.2-án idegesen-aggódva kérdezi Kedves Barátom (KB), hogy mi történt a WP-blogommal, ami - néhány más nettárs blogjával együtt - az Amerikai Népszava Online felületére van már elég régóta behuzalozva. Olyan zsigeri gyanúval a hangjában kérdezi tőlem, mintha én követtem volna el valami önmerényletet, netán megszüntettem, töröltem, vagy valami ilyesmi. Merthogy az AN felületén a jobbsáv alsó részén lévő blog-dobozkák között az eVitae nevűvel "valami történt": kiürült, csak az eVitae név (a dobozka fejléce) van ott, de immár az alá sem az én blogom címe van beágyazva (linkelve), hanem az épp aktuális AN weboldalé. Így hát  lezáródott az AN oldaláról hozzám vezető út.

Sajnos, most a közreadandó sztorimnak szoros IT-szakmai vonatkozásai vannak, bár igyekszem a lehető legkevesebb szakkifejezést használni, ill. "konyhanyelven", "hígítva" fogalmazni, de ez nem mindig megvalósítható. Erre tévedő IT-közeli netpolgárok számára tanulságos lehet a történet, de talán néked, Kedves Olvasóm szintén mondhat valamit, ha átsiklasz egy-egy, számodra kevésbé érthető szakkifejezésen.

A "dobozka" IT-nyelven egy RSS widget. Rögtön nézem az AN felületét, és tényleg: az RSS-dobozkám majdnem üres, csak a megnevezése látszik (aka: fejléc), amely mögött normál esetben az evitae.wordpress.com webcímnek kellene lennie (IT-nyelven: a blogom URL-jének), de most ez sincs ott, csak a nepszava.com épp megnyitott oldalának a webcíme. Mire egy személyem elleni ármány (lásd még: összeesküvés-elmélet) gondolata megfoganna bennem, már észre is veszem, hogy egy másik AN blogtárs, hessenwinkel dobozkája is pontosan ugyanerre a sorsra jutott. Ez persze még nem zár ki egy lehetséges összeesküvés-elméletet, de a valószínűségét jelentősen csökkenti, hiszen kettőnket semmilyen kapcsolat nem fűz össze azon kívül, hogy mindkettőnk blogja be van kötve az AN felületére.

Ha vallásos lennék, tekinthetném a hitemnek megfelelő Isten(ek) büntetésének, melyet valamely, számomra ismeretlen bűnünkkel vontunk magunkra. Materialistaként Istent a sorssal helyettesíteném. Ám az e-világban munkálkodó, gazdag e-tapasztalattal rendelkező e-polgárként inkább hajlok arra, hogy már megint inkább valamilyen szoftver(ek) hibája sújtott le ránk, mely hibák rohamosan szaporodnak, különösen a trendi "okos" simikütyük (mobiltelefon, tablet, stb.) terjedésével. E mellett természetesen még továbbra sem zárható ki az emberi gonoszság valamiféle behatolás formájában: net-kalózok, vagy az üzemeltetők esetleg véletlenszerűen kiválasztva kettőnket, belekotortak a megfelelő adatokba, beállításokba. De ugyanilyen eséllyel üzemeltetési hozzá-nem-értés, félrenyúlás, figyelmetlenség is történhet bárhol, bármikor - tudjuk, hogy a biztonsági réseket is elsősorban az ilyesfajta emberi tényezők képezik.

Annyi bizonyos, hogy a jelenséget rengeteg dolog, vagy azok kedvezőtlen együttállása okozhatja. Lehet keresni a tűt a szénakazalban, szó szerint, mivel egy-egy website-ot működtető IT-rendszer éppen (és egyre inkább) egy (vagy több) szénakazalhoz hasonlatos.

Ennyi bevezető rizsa után talán rá is térek a lényegre, Kedves Olvasóm.

Dec.3-án kapcsolatba léptem az AN gazdáival, akiknek még azt a gyanúmat is jeleztem, hogy talán a fölöttem és alattam lévő RSS dobozka (lyency ill. valakiblogja) köp bele a levesünkbe, melyek már régóta mintha automatára lennének állítva, mintha a gazdájuk magukra hagyta volna őket. És most rájuk kattintva a WP jelzi is, hogy ezek a blogok már el sem érhetők:
lyency valakiblogja

Fenti két RSS dobozka törlése után a helyzet nem javult:
2014.07.14-én még jó volt 2014.12.02-án már rossz

Az AN kezelőfelületén amúgy egyelőre semmi gyanúsat nem találni, a beállításokon, "dobozkákon" biztos, hogy az adminok nem változtattak már hónapok óta, minden a helyén van, az RSS linkek is változatlanok, ráadásul kettőnké ugyanolyan beállításokkal szerepel, mint a többi WP-s AN-blogtársé.

Dec.4-én (mivel napközben bérrabszolga minőségben dolgozom, ezért) éjjel vizsgálgatom tovább mindazt, ami módomban áll. Első körben azt kutatom, hogy van-e valami, ami miatt a "más, mint a többi" jelzővel lehet kettőnket (blogjainkat, widgeteinket) jellemezni. Ha a kettőnk RSS URL-jét a böngésző címsorába írjuk, a tartalom minden további nélkül, rendben megjelenik. Egy enyhe furcsaság ugyan már most feltűnik: ha a kettőnk RSS URL-jét írom be http:// -vel kezdődően, akkor a megjelenítés közben ez átvált https://-re, míg a többieké ( pl. http://rasputyn.wordpress.com/feed/ ) nem. Próbálkozom többféle böngészővel is -> ugyanezt kapom. Mivel momentán fogalmam nincs, mitől lehet, és mert úgy tűnik, nem is tudok ezen változtatni, továbbá mert kb. egy hónappal ezelőttig még jól működött, és azóta semmit sem változtattam a saját blogomban, egyelőre ezt a furcsaságot parkolópályára teszem. Különösen, mert egy hivatalosnak tekintett RSS validáló webhely(w3.org) az RSS webcímeket mindkét formában érvényesnek jelenti:
http://hessenwinkel.wordpress.com/feed/
 valid Feed
http://evitae.wordpress.com/feed/
valid Feed

Mindezen közben én a site forráskódjában is kezdek vizsgálódni (ez bármely böngészőben rendelkezésre álló /View Page Source ill. hasonló nevű/ funkció, minden közönséges netpolgár számára, "csak" jártasnak kell lennie weboldalak programozásában, hogy a forráskódot "olvasni" tudja). Így látom, hogy az RSS widgetet a következő forráskód-részlet jelzi:

Jó dobozka:
<h5><a class="rsswidget" href="http://kanadaihirlap.com/feed/" title="Olvasás RSS hírcsatornán keresztül"><img style="background:orange;color:white;border:none;" src="http://nepszava.com/wp-includes/images/rss.png" alt="RSS" height="14" width="14"></a> <a class="rsswidget" href="http://kanadaihirlap.com" title="">kanadaihirlap</a></h5>

Elromlott dobozka:
<h5><a class="rsswidget" href="http://hessenwinkel.wordpress.com/feed/" title="Olvasás RSS hírcsatornán keresztül"><img style="background:orange;color:white;border:none;" src="http://nepszava.com/wp-includes/images/rss.png" alt="RSS" height="14" width="14"></a> <a class="rsswidget" href="" title="">hessenwinkel</a></h5>

Ebből megtudhatjuk, hogy a dobozka címsorában lévő kis rss.png RSS ikonra kattintva az érintett blog RSS oldala rendben megjelenik, ámde a szöveges blog-név alá a két peches blogger esetében egy üres "webhivatkozás" kerül, mely hibát az automatizmusok úgy kompenzálják, hogy ilyenkor az adott gazda-weboldal URL-jét helyettesítik be. Természetesen ezzel a hiba kijavításához egy lépéssel sem kerülünk közelebb, de azt a gyanút erősíti, hogy az AN oldalainak (html-kódjainak) generálásakor csusszan félre valami. Márpedig ezt csak a teljes-körű jogosultsággal (és megfelelő hozzáértéssel) felruházott IT-adminisztrátor tudja tovább nyomozni, ill. a megoldáshoz vezető utat megmutatni.

Azonban van még valami, aminek utánanézhetek, részben kíváncsiságból, részben a fent nevezett IT-adminisztrátoroknak segítségül: vajon mikor romolhatott el kettőnk RSS dobozkája?

Nos Kedves Olvasóm, ne tudd meg, hogy ezek után mily küzdelmet folytattam a net tengerében.
De mert végül eredményre vezetett, hát nem volt hiába.

(Ámbár, amint azt bizonyára látod, Kedves Olvasóm, az eredeti probléma még mindig fennáll. De hát nem kaphatunk meg mindent, nemde? Pedig legalább Karácsonyra megérdemelném...)
No ———————– FOOT ———————

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése